Skip to content

Veličasten pogreb Tita pred 36. leti

Josip_Broz_Tito z etiopskim cesarjem Haile Selasiem_kamra
Josip Broz Tito z etiopskim cesarjem Haile Selasiem med sprevodom po Pristaniški ulici v Kopru. Foto: kamra.si

Točno pred 36. leti, v nedeljo 4. maja 1980, ob 15:05 je v 88. letu starosti v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani prenehalo biti srce predsednika Jugoslavije in maršala Josipa Broza Tita.

Žalostno novico o smrti maršala je Slovencem sporočil Tomaž Terček. Štiri dni po smrti so organizirali veličasten »faraonski« pogreb Tita, čeprav mu je, podobno kot Lenin, sam nasprotoval. Tudi 36 let po njegovi smrti je še vedno najbolj obiskan pogreb katerega koli svetovnega državnika, na katerem je bilo prisotnih 209 delegacij iz 127 držav sveta (tedaj je bilo v Združenih narodih 154 polnopravnih držav članic te organizacije). Pokopan je bil v beograjski Hiši Cvetja (Kuća cveća). Njegov poslednji dom je od njegove smrti obiskalo že več kot 20 milijonov ljudi.

Na pogrebu so med drugim bili prisotni sovjetski voditelj Leonid Brežnjev, britanska premierka Margaret Thatcher, kitajski premier Hua Goufeng, vodja Fataha Yasser Arafat, libijski polkovnik Moamar al Gaddafi in številni drugi. Pogreba se nista udeležila kubanski revolucionar Fidel Castro in ameriški predsednik Jimmy Carter, ki je na pogreb poslal svojo mamo Lilian in podpredsednika ZDA Walterja Mondalea.

Od še živečih politikov so na pogrebu bili prisotni tedanji podpredsednik in kasnejši predsednik Egipta Hosni Mubarak, tedanji premier in sedanji predsednik Zimbabweja, Robert Mugabe in britanski politik lord Peter Carington. Nedavno so preminuli bivši zahodnonemški kancler Helmut Schmidt (10.11.2015), bivši zahodnonemški zunanji minister Hans Dietrich Genscher (31.03.2016) in tedanji premier in poznejši predsednik Turčije Suleyman Demirel (17.06.2015).

Kot je vidno je članek bil pisan leta 2016. Lani je umrl še lord Carnington, Robert Mugabe pa od leta 2017 ni več predsednik Zimbabweja (posodobitev 04.05.2019)