Preskoči na vsebino

1596 – Rojen Rene Descartes

31. marca leta 1596 se je v mestecu La Haye en Touraine, rodil znameniti francoski filozof, matematik, fizik, prirodoslovec in kozmolog Rene Descartes. Njegovo rojstno mesto so kasneje v njegovo čast preimenovali v Descartes, to ime pa nosi kraj še danes.

Uvrščamo ga med racionaliste in začetnike sodobne filozofije. Zavrgel je sholastiko in utemeljil novoveško filozofijo 17. stoletja. Znan je tudi po vpeljavi svojih metod za raziskovanje v znanosti, ki jih je objavil v delu Razprava o metodi. Razmišljal je o problemu dvojnosti (dualizma) med telesom in razumom, s katerim so se ukvarjali tudi njegovi sodobniki. Najbolj poznan pa je njegov rek »Cogito, ergo sum« (Mislim, torej sem). Njegova filozofija je temeljila na neizpodbitnosti in nedvoumnosti dokazov. Zelo pomembni so tudi njegovi dosežki in odkritja v matematiki, predvsem v geometriji in fiziki.

Čeprav je bil Francoz je velik del življenja preživel v tujini. 20 let je živel na Nizozemskem (1629 – 1649) in ga zato uvrščamo med najbolj vplivne intelektualce t.i. »nizozemske zlate dobe«, ko je bila nizozemska kultura, trgovina in znanost na vrhuncu svoje moči in svetovno priznana. Zadnje obdobje svojega življenja je Descartes preživel na Švedskem, kjer je v Stockholmu 11. februarja leta 1650 tudi umrl.