Preskoči na vsebino

1642 – Umre Galileo Galilei

8. januarja leta 1642 je v mestecu Arcetri pri Firencah umrl italijanski fizik, matematik, astronom, filozof in inženir Galileo Galilei. Umrl je zaradi vročine in težav s srcem. Star je bil 77 let. Njegova astronomska opazovanja so imela ključno vlogo pri uveljavitvi heliocentričnega modela Osončja. Zaradi teh in drugih del velja za pionirja uporabe sodobne znanstvene metode in eno najpomembnejših osebnosti znanstvene revolucije 17. stoletja. Znan je tudi pod nazivom »oče sodobne fizike« in »oče opazovalne astronomije«.

Zadnjih deset let življenja je Galilei zaradi svojega raziskovanja preživel v konstantnem sporu s Cerkvijo. Leta 1633 so mu tudi večkrat sodili. Na koncu je bil Galilei prisiljen preživeti ostanek svojega življenja v hišnem priporu, kjer pa je vseeno lahko relativno normalno deloval, saj je še naprej sprejemal obiske in nadaljeval z znanstvenim raziskovanjem. Po trditvah italijanskega pesnika in pisatelja Giuseppeja Barettija je Galilei potem, ko je bil obsojen na zadnjem sojenju v Rimu, izrekel naslednje znamenite besede: »In vendar se premika«, pri čemer je imel v mislih Zemljino kroglo. Od leta 1757 so bila njegova dela spet dovoljena.

Ob smrti ga je veliki toskanski vojvoda Fernando II. Medici želel pokopati v glavnem delu bazilike Santa Croce v Firencah. Zanj je načrtoval tudi veliki marmorni mavzolej. Zaradi protestov Cerkve in papeža so ga nato pokopali v manjši sobi ob notranji kapelici v baziliki Santa Croce. Leta 1737 je bil prekopan na prvotno zamišljeno lokacijo, potem ko so v njegovo čast v baziliki naredili spomenik.

Galilejo Galilej, FOTO Wikipedia