Preskoči na vsebino

1873 – Umre Napoleon III.

9. januarja leta 1873 je v predmestju britanskega Londona – Chislehurstu umrl francoski politik in državnik Louis-Napoléon Bonaparte, bolj znan kot Napoleon III. Star je bil 64 let.

Na predsedniških volitvah leta 1848 je dobil 75% glasov in postal predsednik republike. Tako je z izvolitvijo postal prvi predsednik republike v francoski zgodovini. Ko parlament, ki so ga obvladovali monarhisti, ni želel spremeniti ustave in mu dovoliti drugega mandata, je leta 1851 izvedel državni udar. Decembra 1852 je organiziral sporen referendum, ki je potrdil restavracijo francoskega cesarstva. Preimenoval se je v cesarja Napoleona III. in vladal do leta 1870. Tedaj se je zapletel v vojno s Prusijo, ki se je končala z katastrofo za Francijo. V bitki pri Sedanu julija 1870 je bila francoska armada poražena, Napoleon III. pa ujet s strani Bismarckovih enot. Revolucionarji v Parizu so ga odstavili z položaja. Sprva je bil v pruskem ujetništvu v Kasslu, zadnje dve leti življenja pa je preživel v emigraciji v Veliki Britaniji.

Napoleon III. je bil nečak slavnega francoskega generala in cesarja Napoleona Bonaparta.

Portret Napoleona III. – portret nemškega slikarja Franza Xavera Winterhalterja, FOTO Wikipedia

Ostali dogodki na današnji dan:

1842 – Rojen Anton Hajdrih

9. januarja 1842 se je v Ljubljani rodil skladatelj, zborovodja in pevec Anton Hajdrih. Rojen je bil v družini bogatih ljubljanskih trgovcev kot Anton Wenzel Heydrich. Pripadal je slovenski glasbeni romantiki, njegova dela pa odlikujeta izvirna fantazija in spevna melodika. Bil je zaslužen za razvoj zborovskega petja na Primorskem. Imel je zelo dober bariton, a… Nadaljuj z branjem