Preskoči na vsebino

1703 – Rojen Ferdinand Avguštin Hallerstein

18. avgusta leta 1703 se je v Ljubljani rodil jezuit, astronom, misijonar, matematik in demograf Ferdinand Avguštin Hallerstein.

Izjemen astronom svetovnega slovesa Ferdinand Avguštin pl. Hallerstein je po končanem ljubljanskem jezuitskem kolegiju nadaljeval študij matematike in astronomije v Gradcu in na Dunaju. Leta 1739 je kot jezuit prišel v Peking, kjer je sodeloval pri pripravi velikega atlasa Kitajske in iz davčnih listin izračunal število prebivalcev cesarstva: 198.213.713. Njegova izjemna poklicna pot ga je vodila od dvornega astronoma, vodje cesarjevega matematičnega oddelka z astronomijo do mandarina. Hallerstein je izdelal zvezdni opazovalnik, kar je veljalo za izjemen znanstveni dosežek; ta naprava bo v obliki spomenika v prihodnje krasila ljubljansko Grudnovo nabrežje. Hallerstein, ki se je rodil 18. avgusta 1703 v Ljubljani, je opazoval zvezde, komete, planete in satelite, Sončeve in Lunine mrke, organiziral astronomske meritve v krajih cesarstva ter opazovanja redno opisoval v različnih evropskih znanstvenih revijah.

Cesarski observatorij v Pekingu (FOTO: Wikipedia)

Ostali dogodki na današnji dan:

1830 – Rojen Franc Jožef

18. avgusta leta 1830 se je rodil cesar Franc Jožef, ki je Avstrijski in Avstro-Ogrski monarhiji skupaj vladal kar 68 let. Na našem portalu smo mu posvetili dva članka – Sto let od smrti cesarja Franca Jožefa in Franc Jožef, cesar, ki je pustil velik pečat.