19. avgust

1915 – Rojen Vladimir Lamut

19. avgusta leta 1915 se je v Čatežu pri Brežicah rodil slovenski slikar, risar in grafik Vladimir Lamut. Večino svojega življenja je Lamut preživel v Novem mestu, kjer se je po končanem študiju na zagrebški umetniški akademiji (1941) ustalil kot profesor risanja na novomeški gimnaziji.

Po drugi svetovni vojni je z Izidorjem Moletom in Bogdanom Borčićem vpeljal novo smer v slikarstvu Novega mesta. Približno deset najlepših slik dolenjske prestolnice danes visi v sejni sobi podjetja Krka.

Znan je tudi po avtoportretih in krajinskih motivih, zlasti ob Krki. Njegov slog je realističen. Slikal je v olju, od grafičnih tehnik je ustvarjal v litografiji, suhi igli in jedkanici. Bil je soustanovitelj socialno angažirane skupine Gruda. V grafiki se je izpopolnjeval na bruseljski umetnostni akademiji. Leta 1958 je bil v Kostanjevici ustanovljen Lamutov likovni salon.

Ob stoletnici Lamutovega rojstva so lani v Kostanjevici pripravili razstavo 75 slikarjevih risb in krokijev, ki jih je Lamut sredi petdesetih let prejšnjega stoletja ustvaril v času obuditve amaterskega gledališča v Kostanjevici na Krki. Lamut je umrl 11. marca leta 1962. Bil je star šele 46 let.

Vladimir Lamut, FOTO Wikipedia

Ostali dogodki: