Skip to content

1915 – Rojen Vladimir Lamut

19. avgusta leta 1915 se je v Čatežu pri Brežicah rodil slovenski slikar, risar in grafik Vladimir Lamut. Večino svojega življenja je Lamut preživel v Novem mestu, kjer se je po končanem študiju na zagrebški umetniški akademiji (1941) ustalil kot profesor risanja na novomeški gimnaziji.

Po drugi svetovni vojni je z Izidorjem Moletom in Bogdanom Borčićem vpeljal novo smer v slikarstvu Novega mesta. Približno deset najlepših slik dolenjske prestolnice danes visi v sejni sobi podjetja Krka.

Znan je tudi po avtoportretih in krajinskih motivih, zlasti ob Krki. Njegov slog je realističen. Slikal je v olju, od grafičnih tehnik je ustvarjal v litografiji, suhi igli in jedkanici. Bil je soustanovitelj socialno angažirane skupine Gruda. V grafiki se je izpopolnjeval na bruseljski umetnostni akademiji. Leta 1958 je bil v Kostanjevici ustanovljen Lamutov likovni salon.

Ob stoletnici Lamutovega rojstva so lani v Kostanjevici pripravili razstavo 75 slikarjevih risb in krokijev, ki jih je Lamut sredi petdesetih let prejšnjega stoletja ustvaril v času obuditve amaterskega gledališča v Kostanjevici na Krki. Lamut je umrl 11. marca leta 1962. Bil je star šele 46 let.

Vladimir Lamut, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1421 – Dovoljenje Ljubljani do gmajne in gozdov

19. avgusta leta 1421 je habsburški vladar in politik Ernest Železni izdal listino, ki je potrjevala stoletno pravico srednjeveške Ljubljane do mestne gmajne in gozdov. Srednjeveška Ljubljana je vse do 16. stoletja, ko je leta 1511 izbruhnil požar, dajala podobo revnega lesenega mesta pod vznožjem grajskega griča. Zidanih hiš je bilo malo, razen grajske utrdbe… Read More