Preskoči na vsebino

1863 – Rojen Franz Ferdinand

18. decembra leta 1863 se je v Gradcu (Graz) rodil avstrijski nadvojvoda in nesojeni naslednik cesarja Franca Jožefa I., Franz Ferdinand.

Franz Ferdinand cesarju Francu Jožefu ni bil posebej pri srcu, a je po spletu okoliščin postal prvi v vrsti za habsburški prestol in vodenje avstro-ogrske monarhije. Bil je sin nadvojvode Karla Ludvika (Karl Ludwig), ki je bil brat cesarja Franca Jožefa. Njegov bratranec Rudolf Habsburški, edini sin Franca Jožefa in prestolonaslednik, je namreč januarja 1889 naredil samomor. S tem je pravica do prestolonasledstva pripadla Karlu Ludviku, ki pa je umrl za posledicami tifusa maja 1896. S tem je Franc Ferdinand postal prvi v vrsti za prestol.

Konec junija je Franz Ferdinand obiskal Bosno in Hercegovino, kjer je bil priča velikim avstro-ogrskim vojaškim manevrom. Vojaške vaje in obisk Sarajeva sta sovpadali v čas velikega srbskega praznika Vidov dan (28.06.1389 poraz Srbov v bitki na kosovskem polju) in Srbija je gledala na manevre kot na provokacijo. Medtem so člani Mlade Bosne z logistično pomočjo srbske obveščevalne službe in Dragutina Dimirijevića Apisa pripravljali atentat na avstrijskega prestolonaslednika. Čeprav je avstro-ogrski »upravitelj« BiH, Oskar Potiorek opozoril Ferdinanda, da se pripravlja atentat na njega, je Ferdinand vseeno nadaljeval s svojim načrtovanim obiskom Sarajeva, kar je bilo zanj na koncu usodno. 28. junija 1914 je Ferdinanda in njegovo nosečo ženo Sofijo umoril član Mlade Bosne, Gavrilo Princip. Mesec dni kasneje je Avstro-Ogrska napovedala vojno Srbiji, v roku tedna dni pa so v vojni že bile Rusija, Francija, Nemčija in Velika Britanija, s čimer se je začela svetovna morija (I. svetovna vojna), kot je svet do tedaj še ni videl.

Franz Ferdinand in Sofija Chotek sta bila pokopana v gradu Arstetten v Spodnji Avstriji in ne v cesarski grobnici na Dunaju, kjer ima večina Habsburžanov svoje zadnje počivališče.

Franz Ferdinand (FOTO: Wikipedia)