Preskoči na vsebino

1877 – Rojen Lojze Kraigher

22. aprila leta 1877 se je v Postojni rodil slovenski pisatelj in dramatik Lojze Kraigher. V gimnazijskih letih se je družil s predstavniki moderne, Kettejem, Župančičem in zlasti s Cankarjem. V svojih delih je analiziral družbene razmere pred prvo svetovno vojno z dodano erotično motiviko. Po izobrazbi je bil zdravnik in zobozdravnik, vodil je mestno bolnišnico v Ljubljani, član OF in interniranec. Po drugi svetovni vojni je dobil naziv častnega profesorja Medicinske fakultete v Ljubljani zaradi zaslug pri ustanavljanju leta 1919, za pisateljsko delo pa je lete 1958 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Njegov sin Boris Kraigher in nečak Sergej Kraigher sta sodila med najvplivnejše slovenske politike po drugi svetovni vojni.

Lojze (Alojz) Kraigher (FOTO: Wikipedia commons)

Ostali dogodki na današnji dan:

1949 – Rojen Jakov Brdar

22. aprila leta 1949 se je v mestu Livno v jugo-zahodnem delu BiH rodil slovenski in bosansko-hercegovski kipar Jakov Brdar. Ljubljano in ostala slovenska mesta s kipi okrašuje že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, več o njem pa si lahko preberete v naslednjem članku.

1724 – Rojen Immanuel Kant

22. aprila leta 1724 se je v Konigsbergu (danes Kaliningrad) rodil nemški filozof, antropolog, fizik, knjižničar, profesor in pisatelj Immanuel Kant. Napisal je več kot 35 del, najpomembnejša pa so Kritika čistega uma (1781), Kritika praktičnega uma (1788) in Kritika razsodne moči (1790), v katerih je pojasnil pojem transcendentalnega idealizma. Njegova ostala pomembna dela so… Nadaljuj z branjem