21. april

1910 – Umre Mark Twain

21. aprila leta 1910 je v mestu Redding (zvezna država Connecticut) umrl ameriški pisatelj, novinar, humorist, učitelj in scenarist Mark Twain s pravim imenom Samuel Langhorne Clemens. Star je bil 74 let. Pokopan je na pokopališču Woodlawn v mestu Elmira (zvezna država New York).

Twain velja za enega najbolj znanih ameriških pisateljev. Nobelov nagrajenec za književnost William Faulkner ga je poimenoval za očeta ameriške literature. Pri popisovanju zabavnih prigod se je opiral na izkušnje iz otroštva in službe na reki Misisipi (ko je bil star 4 leta se je s starši preselil v pristaniško mesto Hannibal ob reki Misisipi). Zaslovel je predvsem, ker je v zgodbah uveljavil svoj prirojeni smisel za humor in znal specifično opisovati dogodivščine kot jih doživljajo mladi junaki. Vplival je na številne pisatelje, pri nas predvsem na Frana Milčinskega. Njegova najpomembnejša dela so prevedena tudi v slovenščino.

Pisal je romane, eseje in potopise. Njegova najbolj znana dela so Prigode Toma Sawyera (1876), Princ in berač (1881), Življenje na Misisipiju (1883), Prigode Huckleberrya Finna (1884), Jenki na dvoru kralja Arthurja (1889), Skrivnostni tujec (1905, izdan po smrti leta 1916).

Ostali dogodki: