Skip to content

1910 – Umre Mark Twain

21. aprila leta 1910 je v mestu Redding (zvezna država Connecticut) umrl ameriški pisatelj, novinar, humorist, učitelj in scenarist Mark Twain s pravim imenom Samuel Langhorne Clemens. Star je bil 74 let. Pokopan je na pokopališču Woodlawn v mestu Elmira (zvezna država New York).

Twain velja za enega najbolj znanih ameriških pisateljev. Nobelov nagrajenec za književnost William Faulkner ga je poimenoval za očeta ameriške literature. Pri popisovanju zabavnih prigod se je opiral na izkušnje iz otroštva in službe na reki Misisipi (ko je bil star 4 leta se je s starši preselil v pristaniško mesto Hannibal ob reki Misisipi). Zaslovel je predvsem, ker je v zgodbah uveljavil svoj prirojeni smisel za humor in znal specifično opisovati dogodivščine kot jih doživljajo mladi junaki. Vplival je na številne pisatelje, pri nas predvsem na Frana Milčinskega. Njegova najpomembnejša dela so prevedena tudi v slovenščino.

Pisal je romane, eseje in potopise. Njegova najbolj znana dela so Prigode Toma Sawyera (1876), Princ in berač (1881), Življenje na Misisipiju (1883), Prigode Huckleberrya Finna (1884), Jenki na dvoru kralja Arthurja (1889), Skrivnostni tujec (1905, izdan po smrti leta 1916).

Other events that happened today:

1872 – Ustanovitev Društva slovenskih pisateljev

21. aprila leta 1872 je 52 književnikov pod vodstvom Josipa Vošnjaka in na pobudo Davorina Trstenjaka v Ljubljani ustanovilo Društvo slovenskih pisateljev. Prvi predsednik društva je postal duhovnik, pedagog, pisatelj, etimolog in zgodovinar Davorin Trstenjak. Zaradi spora med mlado- in staroslovenci je društvo kmalu zamrlo, šele leta 1885 pa je bilo uradno ustanovljeno Pisateljsko podporno… Read More

1943 – Umre Rihard Jakopič

21. aprila leta 1943 je umrl slovenski impresionistični slikar Rihard Jakopič. Bil je vodilni slovenski slikar na prelomu 20. stoletja, mecen umetnosti in teoretik. Leta 1900 je soorganiziral prvo slovensko umetniško razstavo, soustanovitelj društva Sava, preko katerega so slovenski slikarji impresionisti pripravili razstavo na Dunaju. Prizadeval si je za ustanovitev Narodne galerije, na lastne stroške… Read More