Preskoči na vsebino

1923 – Poskus puča na Bavarskem

8. novembra leta 1923 je Adolf Hitler s svojimi simpatizerji skušal v münchenski pivnici izvesti državni udar. Člani nacistične stranke so želeli zavzeti München in iz njega koordinirati akcije proti Weimarski republiki in zvezni vladi v Berlinu. Nacisti so uspeli zbrati približno 2000 privržencev in se napotili proti centru bavarske prestolnice, kjer so se spopadli s policijo in vojsko. Do zgodnjega popoldneva naslednjega dne so pučiste razgnali in številne aretirali. V spopadih so življenje izgubili štirje policisti in 16 nacistov, Adolf Hitler pa je bil ranjen.

V poskusu puča je sodelovalo nekaj nekdanjih oficirjev cesarske armade, med drugim tudi slavni general iz prve svetovne vojne Erich Ludendorff. Tu so bili tudi poznejši tesni Hitlerjevi sodelavci: Ernst Rohm, Rudolf Hess in Hermann Goring. Slednji je bil med spopadi ranjen.

Hitler je bil aretiran tri dni po koncu neuspelega puča. Skupaj z Rudolfom Hessom sta bila obsojena na pet let zapora. Med bivanjem v zaporu je Hitler prav ob pomoči Hessa napisal knjigo Mein Kampf, ki je postala vodilo njegove stranke. Hitler je bil na prostost izpuščen že 20. decembra 1924, v zaporu pa je preživel manj kot devet mesecev.

Nacisti poskušajo prevzeti nadzor nad bavarsko prestolnico (9. november 1923), FOTO Wikipedia