Preskoči na vsebino

1456 – Smrt Ulrika II.

9. novembra leta 1456 je bil v Beogradu ubit zadnji celjski grof Ulrik II. Bil je državni knez, kraljevi namestnik na Češkem in Ogrskem. Celjski grofje so pod njegovim vodstvom dosegli vrhunec, zaradi česa si je nakopal tudi mnogo sovražnikov, med drugim vplivno ogrsko družino Hunyadi.

Čeprav so ga opozarjali, da se pripravlja atentat nanj, se je skupaj z močno krščansko vojsko novembra 1456 napotil proti Beogradu, da bi preprečil nadaljnje osmansko napredovanje proti srednji Evropi. 8. novembra je brez vojaškega spremstva vstopil v trdnjavo, čigar posadka je bila popolnoma lojalna Ogrom. Dan kasneje pa je bil umorjen po naročilu Janoša Hunyadija. Po atentatu je njegovo telo nekaj dni ležalo v zemunski trdnjavi. Truplo so nato morali Ogri izročiti vojski. Položili so ga v krsto in prepeljali v Celje, kjer ga je sprejela kneginja Katarina in gospodje, vitezi, hlapci in služabniki. V minoritski cerkvi so ga položili v grobnico.

Ulrik II. je bil od leta 1434 poročen s Katarino, hčerko srbskega despota Jurija Brankovića. Imela sta tri otroke (Hermana, Georga in Elizabeto), ki pa so vsi trije umrli pred njim. Z umorom Ulrika II. je celjska rodbina izgubila zadnjega moškega člana in celjsko posest so po krajši vojni prevzeli Habsburžani.

Upodobitev Ulrika II. – približno iz leta 1700 (neznani avtor, slika je shranjena v Zagrebu), FOTO Wikipedia