Preskoči na vsebino

1931 – Umre Thomas Alva Edison

18. oktobra leta 1931 je v okrožju West Orange v New Jerseyju zaradi težav z diabetesom umrl ameriški izumitelj, znanstvenik, fizik, kemik, elektroinženir, matematik in podjetnik Thomas Alva Edison. Star je bil 84 let. Pokopan je ob svoji hiši, kjer je umrl.

Bil je samouk, brez formalne izobrazbe, proslavil pa se je s pomembnimi izumi s področja telegrafije. Med Edisonovimi številnimi iznajdbami so filmska kamera, telegraf, fonograf, predhodnik gramofona, megafon in akumulator. Električno žarnico, ki jo je izumil Sir Joseph Wilson Swan je patentiral in jo začel množično proizvajati.

Edisona in Teslo štejemo za največja izumitelja druge polovice 19. in prve polovice 20. stoletja. Bil je resnično genialen izumitelj, ki je tudi imel poslovno žilico in je znal svoje izume unovčiti. Današnjega sveta si brez njegovih izumov ne moremo predstavljati.

Edison z svojim fonografom leta 1877, FOTO Wikipedia

Ostali dogodki na današnji dan:

1915 – Začetek III. soške ofenzive

18. oktobra leta 1915 se je z italijanskim napadom na položaje Avstro-Ogrske armade začela tretja bitka na soški fronti. Italijani so v tej ofenzivi želeli zavzeti Bovec in Tolmin, če bi ofenziva potekala po načrtih pa tudi Gorico. Italijanski vojski je poveljeval Lugi Cadorna, avstro-ogrski pa Svetozar Borojević. Cadorna je na fronto pripeljal več kot… Nadaljuj z branjem