Preskoči na vsebino

1943 – Zaprtje koncentracijskega taborišča Sobibor

17. oktobra leta 1943 so nemške oblasti zaprle koncentracijsko taborišče Sobibor, ki je delovalo na področju tedanje okupirane Poljske, danes pa se mesto nahaja zelo blizu poljske meje z Belorusijo in Ukrajino.

Koncentracijsko taborišče je delovalo od spomladi leta 1942 do oktobra 1943. V tem obdobju je v koncentracijskem taborišču umrlo med 200.000 in 250.000 ljudi. Večina žrtev so predstavljali sovjetski državljani – ujeti vojaki sovjetske armade in judovsko prebivalstvo iz okupiranih delov Sovjetske zveze. V Sobibor so nacistične oblasti pošiljale tudi Jude iz ostalih delov okupirane Evrope, predvsem iz Češkoslovaške, Nizozemske, Nemčije, Francije in seveda Poljske. Sobibor je bilo po številu žrtev četrto najbolj brutalno nacistično koncentracijsko taborišče, takoj za Auschwitzem, Treblinko in Belzecom. Poleg Judov in Slovanov so bili med številnimi žrtvami tudi Romi in Sinti. Večina žrtev je umrla v plinskih celicah. Sprva je Sobibor imel tri, na koncu pa kar šest plinskih celic, v katerih so uporabljali ogljikov monoksid. Žrtve so se zadušile v približno 20 minutah.

14. oktobra leta 1943 se je skupina 600 ujetnikov odločila za pobeg iz koncentracijskega taborišča, ki ga so upravljale enote SS in domači poljski teu krajinski kolaboratorji. Ker je bilo transportov vse manj, so se ujetniki kmalu začeli zavedali, da bodo nacisti taborišče uničili, ljudi pa pobili. Ko so v začetku oktobra 1943 v Sobibor prišli sovjetski vojni ujetniki, ki jih je vodil poročnik Aleksander Pečerski, so takoj izdelali načrt za vstajo. Temeljil je na sodelovanju kapojev z uporniki in usmrtitvi »esesovcev«. 14. oktobra ob štirih zjutraj so načrtno začeli z umori upraviteljev taborišča. Zvabili so jih v različne delavnice in jih ubili. Pečerski je v spominih po vojni izjavil, da je sam usmrtil enajst SS oficirjev. Okoli 300 ujetnikov je uspelo pobegniti in preskočiti ogrado taborišča, a številne so potem nacisti izsledili in pobili, tako da jih je preživelo le med 50 in 60. Po uporu in pobegu ujetnikov so nacistične oblasti taborišče zaprle, ga zravnale z zemljo in poskušale uničiti vse dokaze o grozodejstvih.

O Sobiboru so bili posneti tudi številni dokumentarni in igrani filmi. Izpostavimo dva: britanski Pobeg iz Sobiborja (Escape from Sobibor, 1987) z slavnim igralcem Rutgerjem Hauerjem, ki so ga snemali v Jugoslaviji in Sobibor posnet letos (2018) v ruski produkciji s Christopherjem Lambertom v glavni vlogi.

Spomenik žrtvam v Sobiborju – FOTO: Wikipedia