Preskoči na vsebino

1941 – Podpis Atlantske listine

14. avgusta leta 1941 sta se na britanski bojni ladji »Prince of Wales« v zalivu Placenta na Novi Fundlandiji sestala britanski premier Winston Churchill in ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt ter podpisala Atlantsko listino.

V njej sta se zavezala uničenju nacizma in fašizma ter podala osnovo za povezovanje držav v protifašistično koalicijo. Kljub dogovorjenem zavezništvu, pa ZDA niso vstopile v vojno vse do japonskega napada na Pearl Harbor decembra 1941. Churchill in Roosevelt sta se zavzela za povrnitev suverenih pravic podjarmljenih narodov, za pravico narodov, da si izberejo obliko vladavine po lastni želji ter za povojno razorožitev agresorskih sil osi in gospodarsko sodelovanje po vojni. Listina, ki je vsebovala 8 točk, je po vojni služila kot temeljno izhodišče za vzpostavitev Organizacije združenih narodov

24. septembra 1941 se je podpisu listine priključila še Sovjetska zveza in tudi ostale vlade (poljska, jugoslovanska, nizozemska, belgijska, čehoslovaška, grška, luksemburška, norveška), ki so tedaj delovale v izgnanstvu v Londonu. Svoj podpis je dodala tudi vlada »Svobodne Francije« na čelu z generalom Charlesom De Gaulleom.

Roosevelt in Churchill sta se po skoraj dveh letih komuniciranja končno osebno srečala na bojni ladji »Prince of Wales« (FOTO: Wikipedia)