Preskoči na vsebino

1945 – Osvobojen Auschwitz

27. januarja leta 1945 so enote sovjetske Rdeče armade osvobodile koncentracijsko, delavno in uničevalno taborišče Auschwitz (Oświęcim) v današnji Poljski in naletele na nepredstavljivo grozljive prizore. V taborišču je bilo ubitih med 1.1 milijona in 1.5 milijona ljudi, večinoma Judov. Ostale žrtve so bili Romi, Sinti in Slovani (večinoma sovjetski vojni ujetniki in civilisti iz okupiranih delov ZSSR). V Auschwitzu je umrlo tudi preko 1300 Slovencev.

Koncentracijsko taborišče Auschwitz so za poljske politične nasprotnike ustanovili maja 1940. Septembra 1941 so začeli z množičnimi usmrtitvami taboriščnikov. Glavni nacistični poveljnik taborišča je bil Rudolf Höß. Eden najbolj znanih taboriščnikov, ki je preživel Auschwitz, pa je bil kemik in pisatelj Primo Levi. Tudi Anna Frank je nekaj časa bivala v koncentracijskem taborišču Auschwitz.

Poljska je leta 1947 ustanovila Spominski državni muzej Auchwitz-Birkenau, kateri je od leta 1979 pod zaščito Unesca kot svetovna dediščina. Leta 2005 je 27. januar, to je dan osvoboditve Auschwitza, generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Od leta 2008 ga zaznamujemo tudi v Sloveniji.

Prizori ob osvoboditvi koncentracijskega taborišča (januar 1945), FOTO Wikipeida

Ostali dogodki na današnji dan:

1910 – Rojen Edvard Kardelj

27. januarja leta 1910 se je v Ljubljani rodil slovenski in jugoslovanski politik, publicist, pravnik in marksistični teoretik Edvard Kardelj. Leta 1926 se je kot 16-letnik včlanil v mladinsko organizacijo jugoslovanskih komunistov (SKOJ), dve leti pozneje je postal član Komunistične partije Jugoslavije (KPJ). Zaradi aktivnega delovanja v prepovedani stranki KPJ je bil februarja 1930 v… Nadaljuj z branjem