22. junij

1941 – Začetek operacije Barbarossa

22. junija leta 1941 so sile osi napadle Zvezo sovjetskih socialističnih republik. Operacijo so nemški generali poimenovali Barbarossa. Fronta je bila dolga 3000 km in se je raztezala vse od Arktika pa do Črnega morja. Napad je potekala v treh smereh. Armada skupina sever se je napotila proti Leningradu, armada skupina center proti prestolnici Sovjetske zveze – Moskvi, armadna skupina jug pa je krenila proti glavnem mestu Ukrajinske SSR – Kijevu.

Enote nemškega Wehrmachta s svojimi sateliti so štele 162 divizij, od tega je bilo 19 tankovskih. Skupno število nemških vojakov, ki so sodelovali v napadu je bilo preko treh milijonov. Tu je bilo še 200.000 vojakov iz držav Trojnega pakta, ki so se pridružili invaziji. Sile osi so na voljo imele tudi okoli 3500 letal in 3350 tankov ter preko 7000 kosov težke artljerije. V napadu na Sovjetsko zvezo je sodelovalo tudi 150.000 finskih vojakov, čeprav se Finska uradno ni nikoli pridružila silam osi.

Na današnji dan pa na Hrvaškem praznujejo Dan antifašističnega boja. Kot odgovor na napad na Sovjetsko zvezo, so bile 22. junija 1941 pri Sisku ustanovljene prve hrvaške protifašistične enote. V Sloveniji je bilo na isti dan ustanovljeno slovensko glavno vojaško poveljstvo partizanskih enot.

Ostali dogodki: