Preskoči na vsebino

1945 – Truman Stalinu razkrije obstoj atomske bombe

24. julija leta 1945 je med konferenco v Potsdamu (17.07.–02.08.1945) ameriški predsednik Harry Truman sovjetskemu voditelju Josifu Visarionoviču Stalinu sporočil, da so ZDA uspešno razvile novo destruktivno orožje. Truman je kasneje dejal, da Stalin ni bil presenečen. “24. julija sem omenil Stalinu, da imamo novo orožje nenavadno uničujoče sile. Ni pokazal nobenega posebnega zanimanja. Rekel je le, da je vesel in upa, da ga bomo dobro izkoristili proti Japoncem.”

Zaradi prisotnosti sovjetskih vohunov pri razvijanju »projekta Manhattan« se je vodja Kremlja dobro zavedal, kako daleč so Američani prišli pri razvoju jedrskega orožja. Kasneje tega dne je Stalin tistim, ki so razvijali atomsko bombo v Sovjetski zvezi, poslal telegram, naj pohitijo.

Ob koncu konference v Potsdamu so Američani v Tokio poslali ultimat, v katerem so zahtevali brezpogojno japonsko kapitulacijo. V nasprotnem primeru so državi zagrozili s popolnim uničenjem. Japonska na telegram ni odgovorila in ZDA so 6. in 9. avgusta 1945 na Hirošimo in Nagasaki odvrgle atomski bombi.

Churchill, Truman in Stalin v Potsdamu. Tekom konference je Churchilla kod britanskega predstavnika zamenjal Clement Atlee, saj so na volitvah laburisti premagali do tedaj vladajoče konservativce (FOTO Wikipedia)

Ostali dogodki na današnji dan:

1783 – Rojen Simon Bolivar

24. julija leta 1783 se je v Caracasu rodil južnoameriški (venezuelski) revolucionar, vojskovodja in narodni buditelj Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios Ponte-Andrade y Blanco, bolj znan kot Simon Bolivar. Bolivar je najzaslužnejši kot vodja v boju za osvoboditev južnoameriških kolonij izpod španske oblasti ter za osamosvojitev Venezuele, Kolumbije, Paname, Ekvadorja, Peruja… Nadaljuj z branjem