24. julij

1945 – Truman Stalinu razkrije obstoj atomske bombe

24. julija leta 1945 je med konferenco v Potsdamu (17.07.–02.08.1945) ameriški predsednik Harry Truman sovjetskemu voditelju Josifu Visarionoviču Stalinu sporočil, da so ZDA uspešno razvile novo destruktivno orožje. Truman je kasneje dejal, da Stalin ni bil presenečen. “24. julija sem omenil Stalinu, da imamo novo orožje nenavadno uničujoče sile. Ni pokazal nobenega posebnega zanimanja. Rekel je le, da je vesel in upa, da ga bomo dobro izkoristili proti Japoncem.”

Zaradi prisotnosti sovjetskih vohunov pri razvijanju »projekta Manhattan« se je vodja Kremlja dobro zavedal, kako daleč so Američani prišli pri razvoju jedrskega orožja. Kasneje tega dne je Stalin tistim, ki so razvijali atomsko bombo v Sovjetski zvezi, poslal telegram, naj pohitijo.

Ob koncu konference v Potsdamu so Američani v Tokio poslali ultimat, v katerem so zahtevali brezpogojno japonsko kapitulacijo. V nasprotnem primeru so državi zagrozili s popolnim uničenjem. Japonska na telegram ni odgovorila in ZDA so 6. in 9. avgusta 1945 na Hirošimo in Nagasaki odvrgle atomski bombi.

Churchill, Truman in Stalin v Potsdamu. Tekom konference je Churchilla kod britanskega predstavnika zamenjal Clement Atlee, saj so na volitvah laburisti premagali do tedaj vladajoče konservativce (FOTO Wikipedia)

Ostali dogodki: