28. avgust

1960 – Umre Anton Lajovic

28. avgusta leta 1960 je v Ljubljani umrl slovenski in jugoslovanski skladatelj ter sodnik Anton Lajovic. Star je bil 81 let.

Za dvig slovenske glasbe na stopnjo sodobne svetovne umetne glasbe je v največji meri zasluga skladatelja in pravnika Antona Lajovica, ki je preminili v Ljubljani. Lajovic je utemeljil tudi temelje slovenski orkestralni glasbi 20. stoletja po vzoru filharmoničnih družb. Bil je izredno nadarjen in talentiran, kar se je odražalo v njegovem dvotirnem delovanju.

Poleg skladateljstva se je uveljavil tudi kot vrhunski pravnik, in sicer kot sodnik jugoslovanskega Vrhovnega sodišča v letih pred drugo svetovno vojno v Zagrebu. Pred prvo svetovno vojno je kot študent na Dunaju dokončal tako študij kot glasbeni konservatorij. Dve leti po ustanovitvi Akademije znanosti in umetnosti leta 1940, je starosta slovenskih skladateljev 20. stoletja Anton Lajovic postal njen član. Za glasbeno ustvarjalnost je leta 1953 prejel Prešernovo nagrado. Anton Lajovic predstavlja vezni člen med tradicijo in modernizmom 20. stoletja, med domačijskim nacionalnim in slovenskim evropskim glasbenim ustvarjanjem. Njegova nečaka sta eminentni dirigent Uroš Lajovic in skladatelj Aleksander Lajovic.

Skladatelj in sodnik Anton Lajovic (FOTO: Wikipedia)

Ostali dogodki: