11. september

1971 – Umre Nikita Hruščov

11. septembra leta 1971 je v Moskvi umrl sovjetski politik Nikita Sergejevič Hruščov. Star je bil 78 let. Pokopan je na moskovskem pokopališču Novodeviči.

Tekom druge svetovne vojne je bil med drugim odgovoren za obrambo Stalingrada (1942-1943). Po smrti Josifa Stalina leta 1953 je v borbi za oblast postal generalni sekretar Komunistične partije Sovjetske zveze, leto kasneje pa »de facto« prvi mož ZSSR. Leta 1956 je v tajnem govoru na 20. kongresu Komunistične partije Sovjetske zveze obsodil Stalinov kult osebnosti in kasneje odstranil njegovo telo iz mavzoleja na Rdečem trgu. Vodil je proces destalinizacije Sovjetske zveze, tekom katere so odstranili večino Stalinovih spomenikov in preimenovali mesta poimenovana po njemu (med drugim tudi Stalingrad). Znan je postal po gradnji t.i. »hruščovk«, stanovanjskih blokov, katere so dale dom desetinam milijonom sovjetskih državljanov. S položaja generalnega sekretarja Komunistične partije Sovjetske zveze je bil odstavljen leta 1964, ko ga je zamenjal Leonid Brežnjev.

Nikita Hruščov je večkrat obiskal tudi Jugoslavijo. Prvič leta 1955, ko se je Jugoslaviji opravičil za politiko Informbiroja v poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja in normaliziral odnose med državama. Tedaj je obiskal tudi Ljubljano in njeno tovarno Litostroj ter Bled. Leta 1963 je Hruščov obiskal še Luko Koper in premogovnik Velenje.

Ostali dogodki: