Skip to content

1971 – Umre Nikita Hruščov

11. septembra leta 1971 je v Moskvi umrl sovjetski politik Nikita Sergejevič Hruščov. Star je bil 78 let. Pokopan je na moskovskem pokopališču Novodeviči.

Tekom druge svetovne vojne je bil med drugim odgovoren za obrambo Stalingrada (1942-1943). Po smrti Josifa Stalina leta 1953 je v borbi za oblast postal generalni sekretar Komunistične partije Sovjetske zveze, leto kasneje pa »de facto« prvi mož ZSSR. Leta 1956 je v tajnem govoru na 20. kongresu Komunistične partije Sovjetske zveze obsodil Stalinov kult osebnosti in kasneje odstranil njegovo telo iz mavzoleja na Rdečem trgu. Vodil je proces destalinizacije Sovjetske zveze, tekom katere so odstranili večino Stalinovih spomenikov in preimenovali mesta poimenovana po njemu (med drugim tudi Stalingrad). Znan je postal po gradnji t.i. »hruščovk«, stanovanjskih blokov, katere so dale dom desetinam milijonom sovjetskih državljanov. S položaja generalnega sekretarja Komunistične partije Sovjetske zveze je bil odstavljen leta 1964, ko ga je zamenjal Leonid Brežnjev.

Nikita Hruščov je večkrat obiskal tudi Jugoslavijo. Prvič leta 1955, ko se je Jugoslaviji opravičil za politiko Informbiroja v poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja in normaliziral odnose med državama. Tedaj je obiskal tudi Ljubljano in njeno tovarno Litostroj ter Bled. Leta 1963 je Hruščov obiskal še Luko Koper in premogovnik Velenje.

Other events that happened today:

1961 – Umre Niko Zupanič

11. septembra leta 1961 je v Ljubljani umrl slovenski in jugoslovanski politik, etnolog in antropolog Niko Zupanič. Star je bil 84 let. Niko Županič velja za očeta slovenske etnografije, ustanovitelja Etnografskega muzeja v Ljubljani in študija etnologije na Univerze v Ljubljani. Po poreklu je izhajal iz Bele krajine, kamor so se njegovi predniki preselili v… Read More

2001 – Teroristični napadi na ZDA

11. septembra leta 2001 so teroristi Al Kaide izvedli obsežne teroristične napade na Združene države Amerike. Več o dogodkih pa si lahko preberete v našem članku Dve desetletji od terorističnih napadov na ZDA.