Preskoči na vsebino

1992 – Podpis Maastrichtske pogodbe

7. februarja 1992 so na Nizozemskem članice Evropske skupnosti podpisale Maastrichtsko pogodbo, ki je postavila temelje za nastanek sodobne Evropske Unije. Bila je nadgradnja Rimske pogodbe, podpisane 35 let prej v Italiji. V veljavo je stopila 1. novembra leta 1993.

Med 9. In 10. decembrom 1991, v času po koncu hladne vojne in razpadanju Sovjetske zveze in Jugoslavije, so se v mestu Maastricht zbrali predstavniki dvanajstih članic Evropske skupnosti in se dogovorili o podrobnostih nove pogodbe, ki bi še bolj povezala evropske države.

Z Maastrichtsko pogodbo je bil dogovorjen nastanek Evropske Unije, ki bo imela skupno zunanjo in varnostno politiko, v njej pa bodo države članice tesno sodelovale tudi na področju pravosodja in notranjih zadev. S pogodbo je bilo tudi uvedeno državljanstvo Evropske unije, ki ne nadomešča nacionalnega državljanstva, temveč ga dopolnjuje. Kdor ima slednjega, je sočasno tudi državljan EU. V Maastrichtu so se države članice tedanje evropske skupnosti dogovorile kreirati Gospodarsko in denarno unijo (GDU) oziroma evropsko monetarno unijo (EMU), s čimer so posledično omogočile nastanek skupne evropske valute – evra.

Maastrichtska pogodba je bila temelj za evropske integracije vse do leta 2009, ko je v veljavo stopila Lizbonska (reformna) pogodba, dogovorjena decembra 2007.

Podpis Maastrichtske pogodbe, FOTO: www. cvce.eu