Preskoči na vsebino

480 p.n.š. – Bitka pri Salamini

20. septembra 480 pr. n. št. je združena mornarica grških polisov pod poveljstvom atenskega vojskovodje Temistokla v bitki pri Salamini v Egejskem morju odločilno premagala perzijsko mornarico, ki jo je vodil kralj Kserks I. Z zmago so si Atene zagotovile premoč na morju, grške sile pa so prevzele pobudo v vojni ter jo kronale z zmago nad perzijsko vojsko leto kasneje (479 pr. n. št.) v bitki pri Platajah. S tem je bilo končano perzijsko osvajanje Grčije.

Avgusta leta 480 pr. n. št. je perzijska vojska začela napredovati proti Atenam. Da bi zaustavili perzijsko napredovanje so Grki pod poveljstvom kralja Sparte Leonidasa I. blokirali prelaz Termopile. Ko je Leonidas ugotovil, da so Perzijci s pomočjo lokalnega izdajalca Efijalta odkrili skrivno pot in da bodo grške enote napadli iz druge smeri, je poslal večino grške vojske nazaj proti Atenam. Skupaj se je z enotami Sparte, Teb in Tespije spopadel s Perzijci. V bitki je večina Grkov umrla. Med tem se je Temistokel pripravljal na pomorsko bitko z Perzijci. Čeprav je bila perzijska mornarica številčno močnejša (približno 600 ladij), je atenski vojskovodja uspel prepričati ostale grške polise, da pošljejo svoje ladje v boj proti Perzijcem. Skupaj so zbrali med 360 in 380 ladij za boj proti Perzijcem. Temistoklu je uspelo zvabiti perzijsko ladjevje v ožino med Salamino in atiško obalo. V njej so se manjše in bolj okretne ladje grških polisov bolje znašle. Perzijsko ladjevje so v dvanajstih urah prisilili k umiku. Grki so izgubili okoli 40, Perzijci pa med 200 in 300 ladij.

Temistokel – FOTO Wikipedia

Ostali dogodki na današnji dan:

1870 – Italijanska vojska vkoraka v Rim

20. septembra leta 1870 je italijanska vojska vkorakala v Rim. V palačo Kvirinal se je vselil kralj iz savojske dinastije Viktor Emanuel II. S tem je bilo po 1116 letih konec obstoja Papeške države. Kraljevina Italija je vse od svojega nastanka leta 1861 imela Rim za svoje glavno mesto in je poskušala anektirati Papeško državo,… Nadaljuj z branjem