Skip to content

1371 – Bitka na Marici

26. septembra leta 1371 je pri vasici Černomen, v današnji Grčiji, potekala bitka na Marici. V bitki so osmanske enote premagale skupno srbsko-bolgarsko vojsko. Zaradi imena vasice jo imenujemo tudi bitka pri Černomenu in druga bitka na Marici (v I. bitki pri Marici so leta 1364 Osmani premagali skupno srbsko-bolgarsko-madžarsko-bosansko vojsko).

Srbski despot Jovan Uglješa Mrnjavčević je hotel v času, ko je bil sultan Murat I. v Mali Aziji, Osmane presenetiti in zasesti Edirne, ki je po I. marički bitki postalo glavno mesto Osmanskega cesarstva. Srbsko-bolgarska vojska je štela med 20.000 – 70.000 vojakov. Osmansko vojsko je v bitki vodil Lala Sahin Paša in je bil veliko manjša, štela je do 10.000 vojakov (nekateri zgodovinarji omenjajo številko le 800 vojakov). Osmanska taktika pa je bila boljša in znameniti osmanski poveljnik Evrenuz je izvedel nočni napad na srbsko-bolgarski tabor v katerem sta življenje izgubila tako despot Uglješa kot srbski kralj Vukašin Mrnjavčević. V bitki je življenje izgubilo več tisoč srbskih vojakov, ogromno število se je tudi utopilo v reki Marici, ko so poskušali pobegniti. Točne osmanske izgube niso znane, so pa bile zelo majhne.

Po bitki so pod osmansko oblast prišli deli Grčije in Makedonija. 18 let kasneje sta se vojski spet spopadli v bitki Kosovu v kateri so bili Srbi ponovno poraženi.

Osmansko osvajanje Balkana v 14. stoletju (FOTO: Wikipedia)