Skip to content

180 – Umre Mark Avrelij

17. marca leta 180 je v mestu Vindobona (današnji Dunaj) umrl rimski vojskovodja, cesar in filozof Mark Avrelij. Star je bil 58 let. Pokopan je v Hadrijanovem mavzoleju v Rimu.

Rimu je vladal od leta 161 pa do svoje smrti. Mark je že ob nastopu svoje vladavine predlagal svojega posvojenega brata Lucija za sovladarja, saj je vedel da bo velik del svojega vladanja preživel izven Rima na bojiščih proti barbarom, ki so tedaj ogrožali imperij. Z Lucijem Verom sta skupaj vladala do leta 169, ko je njegov posvojeni brat umrl. Mark Avrelij je nato cesarstvu vladal sam do leta 177, zadnja tri leta pa skupaj s Komodom. V bojih na vzhodu je premagal Partsko (Iransko) cesarstvo, v srednji Evropi pa se je predvsem bojeval z Makromani, močno konfederacijo germanskih plemen.

V času njegove vladavine se je povečal pregon kristjanov v Rimskem cesarstvu. Štejemo ga za enega od »pet dobrih rimskih cesarjev«. Z njegovo smrtjo je bil konec t.i. »Rimskega miru« in relativne politične in ekonomske stabilnosti v državi in začela se je postopna stagnacija, ki je posledično pripeljala do razpada Zahodnega rimskega cesarstva sredi 5 stoletja.