Skip to content

1809 – Rojen Charles Darwin

12. februarja leta 1809 se je v angleškem Shewsburyu rodil britanski naravoslovec, geolog, biolog in oče teorije o razvoju vrst Charles Robert Darwin.

Darwin je prve ideje o zgodovinskem razvoju živih bitij dobil na znanstvenem potovanju okoli sveta med letoma 1831 in 1836, ki se ga je udeležil kot naravoslovec na kraljevi ladji Beagle. Svojo teorijo je izoblikoval leta 1858, kmalu zatem pa je skupaj s kolegom naravoslovcem Alfredom Russelom Wallaceom objavil znanstveni članek Nastanek vrst in naravni izbor. Tako je predstavil teorijo, ki predpostavlja, da so se vsa živa bitja razvila iz skupnega prednika in na osnovi svojih opažanj ter poskusov dognal tudi mehanizem teh sprememb – naravni izbor. Bil je prvi, ki je podal razlago raznolikosti življenja na Zemlji brez posredovanja nadnaravne sile. Njegovo teorijo so kasneje razširili in dopolnili z novimi odkritji, danes pa se Darwinova teorija evolucije šteje za enega od temeljev sodobne biologije.

Njegova teorija je v preteklosti doživela veliko napadov, zlasti verskih, nemalo pa je tudi takih, ki jo zavračajo še danes.