Skip to content

1813 – Začetek bitke pri Leipzigu

16. oktobra leta 1813 se je začela en najpomembnejših bitk iz časa »Napoleonskih vojn«, bitka pri Leipzigu. Znana je tudi pod nazivom »Bitka narodov«.

Po umiku Napoleona iz Rusije leta 1812 so Avstrija in ostale francoske nasprotnice napovedale vojno Franciji ter v vojni t.i. »Šeste koalicije« razbile Napoleonove sanje o osvajanju evropskega kontinenta. V bitki pri Leipzigu so združeno vojsko »Šeste koalicije« sestavljale ruska, avstrijska, pruska in švedska armada. Štela je preko 250.000 vojakov, na voljo pa so imeli 1.400 topov. Armadi so poveljevali ruski car Aleksander I., avstrijski princ Karl Philipp Schwarzenberg in pruski general Gebhard von Blücher. Na francoski strani so se borile enote Varšavskega vojvodstva, kraljevine Italije, Neapeljskega kraljestva ter nemški kraljevini Württemberg in Saksonija, ki pa sta po dveh dneh bojevanja zamenjali strani ter se pridružile silam »Šeste koalicije«. Napoleon Bonaparte je poveljeval francoski vojski in je z zavezniki imel ob začetku bitke pod poveljstvom okoli 180.000 vojakov in približno 700 topov.

Po dveh dnevih bojevanja so armade »Šeste koalicije« obkolile Napoleonovo vojsko, povrhu pa sta ga še zaveznici kraljevini Württemberg in Saksonija zapustili ter zamenjali strani na bojišču. Do 19. oktobra, ko je bilo bitke konec, je bila francoska armada poražena in v popolnem umiku iz Nemčije. Armade »Šeste koalicije« so v bitki imele 55.000 umrlih in ranjenih vojakov. Na drugi strani so francoske izgube bile še večje. 38.000 vojakov je bilo ubitih ali ranjenih, dodatnih 30.000 je postalo vojnih ujetnikov. Napoleon je v bitki izgubil tudi skoraj polovico topov, ki jih je imel na voljo ob začetku bitke.

Prvič po več kot 15 letih vojskovanja na severnoafriškem in evropskem bojišču je bil Napoleon v eni sami bitki prepričljivo premagan. Bil se je prisiljen umakniti v Francijo, armade »Šeste koalicije« pa so v začetku leta 1814 začele invazijo na Francijo, po kateri je bil Napoleon prisiljen, da abdicira in se maja 1814 umakne na Elbo. Bitka pri Leipzigu ali Bitka narodov je za naslednjih več kot 100 let, vse do začetka I. svetovne vojne, ostala največja evropska kopenska bitka.

Bitka pri Leipzigu – delo rusko-nemškega slikarja Alexandra Sauerweida (FOTO: Wikipedia)