Skip to content

1836 – Začetek bitke pri Alamu

23. februarja leta 1836 se je začela bitka pri Alamu, najbolj znana bitka v okviru Teksaške revolucije (1835 – 1836), v kateri so se domačini želeli odcepiti od centralistične mehiške vlade. Bitka je trajala 13 dni in se je končala z zmagoslavjem Mehičanov, ki so po zavzetju utrdbe pobili vse branilce trdnjave. Med njimi so bili tudi poveljnik obrambe William Travis, Davy Crockett in Jim Bowie, legendarni junaki Divjega zahoda.

Mehiška armada pod poveljstvom generala in predsednika Antonia Lopeza de Santa Anne je štela približno 1800 vojakov, medtem ko je trdnjavo branilo okoli 250 Teksačanov. Prvih deset dni bitke so se nasprotujoče strani večkrat spopadale z minimalnimi žrtvami na obeh straneh, nato pa je 6. marca 1836 mehiška armada ponovno napadla in v tretjem poskusu prebila obrambo branilcev Alama.

Po koncu bitke so se Mehičani, ki so v bitki izgubili okoli 400 vojakov, kruto znesli nad vsemi preživelimi branilci in jih vse pobili. Ta poteza je motivirala številne Teksačane in tudi druge Američane, da so se pridružili boju proti Mehiki. Mesec dni kasneje, 21. aprila 1836, je teksaška armada v bitki pri San Jacintu premagala sile Santa Anne in s tem de facto Teksasu pridobila neodvisnost od Mehike in končala Teksaško revolucijo.