Skip to content

1885 – Kip Svobode prispe v New York

17. junija leta 1885 je na francoski ladji Isere v New York prispel Kip svobode. Več kot dvesto tisoč prebivalcev New Yorka je prispelo v pristanišče, da bi pozdravilo francosko ladjo, katera je spomenik pripeljala v več delih.

Dela na spomeniku so bila končana aprila naslednje leto, Kip svobode pa so slavnostno postavili na otoku Liberty ob ustju reke Hudson oktobra 1886 ob stoti obletnici neodvisnosti Združenih držav Amerike. Spomenik velikosti 46m (od tal do bakle – 93 m) je darilo francoskega ljudstva Američanom in predstavlja pozdrav vsem obiskovalcem, tudi priseljencem, ki so prihajali v Ameriko. Spomenik je dizajniral francoski kipar Frédéric Auguste Bartholdi, zgradil pa ga je znameniti inženir in arhitekt Alexandre Gustave Eiffel.

Kip je od leta 1924 skupaj s postajo za priseljence na otoku Ellis del Državnega spomenika, od leta 1984 pa na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine.

Spomenik je v New York pripeljan v več delih, na sliki prebivalci New Yorka ob obrazu »rimske boginje Libertas« 17. junija 1885 (FOTO Wikipedia)

Other events that happened today:

1905 – Rojena Vida Juvan

17. junija leta 1905 se je rodila Vida Juvan. Slovenska igralka Vida Juvan je bila 60 let prisotna na gledališkem odru, blestela pa je tudi na filmskem platnu in v pedagoških vodah. Njena igralska kariera se je začela z lahkotnimi vlogami naivnih žensk in ljubic ter se hkrati z zorenjem, ki jih tlakuje življenje, v… Read More

1895 – Rojen Slavko Osterc

17. junija leta 1895 se je rodil skladatelj in glasbeni pedagog Slavko Osterc. Ustvaril je 170 glasbenih del, ki segajo od orkestralnih do komornih, scensko glasbenih in vokalnih. Poleg Marija Kogoja, ki je ustvaril legendarne Črne maske, je bil Osterc največji slovenski predvojni glasbeni modernist in pripadnik avantgardne smeri v glasbi. Presenetljiva je tudi njegova… Read More