Skip to content

1894 – Začetek I. kitajsko-japonske vojne

1. avgusta leta 1894 sta si vladi cesarske Japonske in Kitajske napovedali vojno, s čimer se je uradno začela I. kitajsko – japonska vojna. Prva bitka med obema mornaricama se je sicer zgodila že teden dni prej, 25. julija. Glavni razlog za vojno je bil boj za interesne sfere na korejskem polotoku. Poleg korejskega polotoka so boji potekali še v Mandžuriji, na Tajvanu in v Rumenem morju. Japonske sile so bile v vojni dominantne in so neprestano premagovale kitajske sile dinastije Qing, ki je bila februarja 1895 prisiljena zaprositi za premirje. Z mirovno pogodbo podpisano v japonskem Šimonsekiju je Japonska pridobila Korejo, Tajvan in številne manjše otoke v tajvanski ožini ter Rumenem morju. V bojih so Kitajci izgubili približno 35.000 mož. Izgube cesarske Japonske so bile majhne in so štele manj kot 14.000 vojakov, od tega jih je zaradi bolezni umrlo kar 12.000. V bojnih dejstvih so Japonci izgubili le nekaj več kot tisoč vojakov.

Ilustracija največje pomorske bitke I. kitajsko – japonske vojne – Bitke pri reki Yalu; znane tudi pod imenom Pomorska bitka v Rumenem morju. Japonci so bitko prepričljivo dobili septembra 1894. (FOTO: Wikipedia)

Other events that happened today:

1922 – Umre Fridolin Kavčič

1. avgusta leta 1922 je v Mariboru umrl vojaški izumitelj, Fridolin Kavčič (Kaučič). Star je bil 63 let. Več o njem pa v tem članku.