Skip to content

1898 – Rojen Louis Adamič

23. marca leta 1898 se je v Prapročah pri Grosuplju rodil slovensko-ameriški pisatelj, novinar, romanopisec, prevajalec in politik, Alojz (Lojze) Adamič, bolj znan pod amerikaniziranim imenom, Louis Adamic.

Štejemo ga za slovenskega izseljenskega pisatelja, neutrudnega borca za pravico in mir, ki je domala vsa svoja dela posvetil družbenim, kulturnim in socialnim vprašanjem obeh domovin – Slovenije in ZDA. Bil je velik borec za pravice izseljencev, treba pa je izpostaviti njegov prispevek k širjenju zavesti o temeljnih družbenih vrednotah.

Adamič, ki je bil cenjen tako v ZDA kot v domovini, je spodbujal idejo, da bi ves svet postal ena domovina vseh narodov. V Ameriko se je izselil pri 14 letih z Blata pri Grosupljem in v novo domovino prispel 28. decembra 1912. Prvo zaposlitev je dobil pri dnevniku Glas naroda. Sledilo je služenje v vojski, zatem pa si je pridobil ameriško državljanstvo. V svojem kratkem življenju je napisal 20 obsežnejših literarnih del, večinoma družbenokritičnih, in več kot 500 raznih novinarskih prispevkov. Bil je tudi prevajalec, najbolj znan je prevod Cankarjevega Hlapca Jerneja. Preboj mu je uspel z Dinamitom (1931), zgodovino socialnih bojev v ZDA, ki je bila med drugim uvrščena na izobraževalni program kolidžev in univerz. Zaslovel pa z delom Vrnitev v rodni kraj (1934).

Med II. svetovno vojno je dejavno podpiral NOB in Jugoslavijo. Srečal se je z ameriškim predsednikom Rooseveltom in mu svetoval podporo NOB.

Od 1949 je bil dopisni član JAZU v Zagrebu. Leta 1949 se je drugič vrnil v Slovenijo in se srečal tudi s Titom. Po nekaj mesecih se je znova vrnil v ZDA, kjer je 4. spetembra leta1951 v nepojasnjenih okoliščinah umrl na svoji domačiji v Milfordu. Ker je umrl po vrnitvi iz Slovenije in v času političnih spopadov med Titom in Stalinom, so ameriški mediji omenjali možnost političnega umora. V času hladne vojne in protikomunizma so razširili govorice, da so ga ubili pripadniki sovjetske tajne policije NKVD ali pa jugoslovanske UDBA, dejansko se je zelo očitno najbolj bal pobeglih domobrancev, četnikov in ustašev, za katere je večkrat omenjal, da so mu grozili in se je moral zaradi teh groženj tudi skrivati. Umora niso nikoli dokazali, zato nekateri trdijo, da je storil samomor. Pokopan je na pokopališču Bloomsbury, Hunterdon County, New Jersey.