Skip to content

1903 – Prvi polet z letalom v zgodovini

17. decembra leta 1903 sta brata Orville in Wilbur Wright v »Kill Devil Hillsu« v Severni Karolini (ZDA) prvič poletela z letalom. V zraku sta ostala 12 sekund in na višini treh metrov poletela 37 metrov. Hitrost letala je bila le 11 kilometrov na uro. Do konca dneva sta uspela izvesti še tri poskusne lete, tekom zadnjega je bil Wlbur Wright v zraku že 59 sekund. Pet oseb je bilo priča temu zgodovinskemu dogodku. Tako je po skoraj desetih letih testiranja in planiranja bratoma Wright končno uspelo poleteti.

Ob prvem poletu je bil Wilbur star 36, njegov mlajši brat Orville pa 32 let. Wilbur je umrl že 9 let kasneje (maja 1912), medtem ko je Orville imel dolgo življenje in je umrl leta 1948 pri 76 letih.

Brata Wright štejemo za pionirja letalstva in jima pripisujemo zasnovo in izdelavo prvega uporabnega letala, prvi nadzorovan polet z motorno napravo težjo od zraka ter doseg številnih drugih mejnikov v letalstvu. Te dosežke pa si že od začetka in vse do danes lastijo tudi nekatere druge osebe različnih narodnosti.

Zgodovinski 17. december 1903 – Orville pilotira, brat Wilbur pa teče ob letalu (FOTO: Wikipedia)