Skip to content

1907 – Rojen France Mihelič

27. aprila leta 1907 se je v Virmašah pri Škofji Loki rodil slovenski slikar, grafik in ilustrator France Mihelič. Štejemo ga za enega največjih slovenskih slikarjev 20. stoletja.

France Mihelič se je izobraževal na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, kjer je študiral slikarstvo v letih 1927-1931. Po zaključku študija je delal kot učitelj likovnega pouka v Kruševcu in kasneje na Ptuju. Med vojno se je pridružil partizanom. Večino časa je preživel na Dolenjskem in v Beli krajini. Kot odposlanec se je udeležil Zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju. Po koncu vojne je bil med vodilnimi profesorji na likovni akademiji v Ljubljani. Uveljavil se je kot slikar in grafik. Med leti 1945 in 1970 je bil redni profesor na Akademiji za upodabljajoče umetnosti oz. ALU v Ljubljani. 1965 je bil izvoljen za rednega člana v razredu za umetnosti SAZU; bil je tudi častni član umetnostne akademije v Firencah.

Dobitnik je številnih slovenskih in jugoslovanskih nagrad. Med drugim je tri krat dobil Prešernovo in štiri krat Levstikovo nagrado. Leta 1970 je dobil nagrado AVNOJ-a, 8 let kasneje pa še Jakopičevo nagrado za življenjsko delo. Umrl je leta 1998 v Ljubljani. Njegova zadnja žena je bila slovenska pisateljica Mira Mihelič. V njegovo čast so v škofjeloški Kašči odprli Galerijo Franceta Miheliča.