Skip to content

1910 – Ustanovljeno Društvo za raziskovanje jam Ljubljana

12. maja leta 1910 je bilo na ustanovnem občnem zboru v Ljubljani ustanovljeno Društvo za raziskavanje jam Ljubljana, ki velja za najstarejše še delujočo jamarsko društvo v Sloveniji. Prvi predsednik društva je postal visoki državni uradnik Theodor Schwarz von Karsten. K sodelovanju so pritegnili tudi številne planince in alpiniste, ki so se lotevali sistematičnih raziskav jam.

Kasneje se je društvo preimenovalo v Društvo za raziskovanje jam Slovenije, Jamarski klub Ljubljana-Matica in nazadnje v Društvo za raziskovanje jam Ljubljana. Društvo je do danes odkrilo in raziskalo 1884 jam, med njimi pa celo tri jame, globoke preko 1000 metrov.

Raziskovanje kraških jam (FOTO: Wikipedia)

Other events that happened today:

1872 – Rojen Anton Korošec

12. maja leta 1872 se je v vasici Biserjane v občini Sveti Jurij pri Ščavnici rodil slovenski in jugoslovanski politik ter teolog Anton Korošec. Bil je verjetno najvidnejši slovenski politik v obdobju med svetovnima vojnama. V začetku 20. stoletja je spoznal vodjo Slovenske ljudske stranke Janeza Evangelista Kreka in sprejel njegove politične poglede ter nauke…. Read More