Skip to content

1923 – Francozi zavzemejo Porurje

11. januarja leta 1923 so francoske in belgijske vojaške enote po ukazu francoskega premierja Raymonda Poincareja zavzele Porurje.

Vojaška sila, ki sta jo vodila generala Alphonse Caron in Jean-Marie Degoutte, je sprva štela 60.000, kmalu pa je narasla na 100.000 vojakov. Po mnenju francoske vlade so Nemci kršili določbe Versajskega mirovnega sporazuma, zato so se odločili s silo zavzeti centre nemške industrije premoga in jekla. Tako so želeli zagotoviti, da bo Nemčija plačevala reparacije za škodo, ki jo je povzročila v I. svetovni vojni. Kmalu se je začel lokalni upor proti okupaciji, ki pa so ga francoske enote strle do decembra 1923. V bojih je umrlo več stotin nemških civilistov. Zavzetje Porurja in brutalnost francosko-belgijskih enot je vplivalo na vzpon desnih političnih gibanj v Nemčiji.

Velika Britanija in ZDA se z zasedbo nista strinjali in sta stopnjevali pritisk na Francijo, ki se je posledično odločila, da do avgusta 1925 odpokliče vse svoje vojaške enote iz Porurja.

Francoske enote v Dortmundu leta 1924, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

346 – Rojen Teodozij I.

11. januarja leta 346 se je v mestu Coca (Cauca) v Španiji rodil rimski cesar Teodozij I. Veliki, znan tudi kot Flavij Teodozij Avgust, ki je še zadnji uspel združiti celotno rimsko cesarstvo. Bil je sin vojaškega poveljnika. Leta 378 ga je Gracijan po smrti cesarja vzhodnega dela imperija Valensa imenoval za socesarja. Bil je… Read More