Skip to content

1929 – Rojen Martin Luther King mlajši

15. januarja leta 1929 se je v Atlanti (zvezna država Georgia) rodil ameriški baptistični duhovnik, teolog, pisatelj in predvsem borec za državljanske pravice temnopoltih Američanov, Martin Luther King mlajši.

Po vzoru na indijskega politika Mahatmo Gandija je vodil politiko miroljubnih protestov in državljanske nepokorščine ter poudarjal, da vsi protesti morajo biti nenasilni.  Obenem je kot baptistični duhovnik zagovarjal močne krščanske moralne vrednote, zaradi česar je pridobil simpatije tudi mnogih belih prebivalcev ZDA. V boj za državljanske pravice se je prvič spustil leta 1954 v času predsednika Dwighta Eisenhowerja, nadaljeval pa ga je v tudi v času Johna Kennedyja in Lyndona Johnsona. Prav v času predsedovanja Kennedyja se je zgodil zgodovinski pohod na Washington (avgust 1963), katerega se je udeležilo med 200.000 – 300.000 ljudi in tekom katerega je King zrecitiral svoj znameniti govor »Sanjam«. Leto kasneje je King dobil Nobelovo nagrado za mir. King je aktivno sodeloval tudi v gibanjih, ki so nasprotovala ameriški intervenciji v Vietnamu ter je vojni ostro nasprotoval.

Podobno kot Malcolm X je tudi King bil žrtev atentata in je bil umorjen 4. aprila 1968 v Memphisu (zvezna država Tennessee). Pokopan je v rojstni Atlanti v zgodovinskem narodnem parku Martin Luther King mlajši. Posthumno so mu leta 1977 od strani predsednika Carterja dodelili »Predsedniško medaljo svobode«, leta 2004 pa še »Zlato medaljo ameriškega kongresa«.

King tekom znamenitega pohoda na Washington leta 1963, FOTO: Wikipedia