Skip to content

1938 – Priključitev Avstrije Nemčiji (Anschluss)

12. marca 1938 so enote nemškega Wehrmachta prečkale mejo in vstopile v Avstrijo. Večina ljudi je nemško vojsko pozdravila, ki je do konca dneva zavzela celotno državo. Adolf Hitler je obiskal Dunaj že 15. marca in razglasil t.i. “Anschluss”, termin po katerim zgodovinarji opisujejo nemško aneksijo Avstrije.

Po koncu I. svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske je velik del nemško govorečih prebivalcev bivše monarhije želelo, da se regije v katerih so živeli priključijo Nemčiji. Najbolj vztrajni so pri tem seveda bili politiki na Dunaju, ki so sprva državo celo poimenovali Republika nemška Avstrija. S St. Germainsko pogodbo so sile Antante ukinile to ime in eksplicitno prepovedale kakršnokoli združitev Nemčije in Avstrije. Adolf Hitler, ki se je rodil v mestu Braunau am Inn, zelo blizu nemške meje, je bil zgrožen in je že v začetku svoje politične kariere v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja zahteval, da se Nemčija mora združiti z Avstrijo ali pa vsaj poskrbeti za svoje rojake na drugi strani meje. Po prihodu na oblast (1933) se je ponovno posvetil t.i. »avstrijskem vprašanju« in začel podpirati nacistično stranko v Avstrijo. Leta 1934 je le ta v Avstriji poskušala izvesti državni udar in z oblasti vreči vlado Engelberta Dolfussa. Dolfuss sicer po prepričanju desni politik, pa je bil obenem odločen nasprotnik povezovanja z Nemčijo in se je nacističnemu državnemu udaru uprl in premagal pučiste. V tem času je avstrijska vlada imela zelo dobre odnose z sosednjo Italijo, kar je bil eden od razlogov zakaj je država še za nekaj časa uspela ohraniti neodvisnost. Ko sta se Hitler in Mussolini začela zbliževati, je pod vprašanje prišla tudi avstrijska suverenost. Hitlerjevi apetiti so rasli, nemška armada se je oboroževala, med drugim je zasedla Porenje in v začetku leta 1938 je Hitler povedal, da je čas za nemško-avstrijsko združitev. Tudi nacistična stranka v Avstriji je postajala vse bolj agresivna in avstrijski kancler Schuschnigg je 9. marca povedal, da se bo o združitvi z Nemčijo avstrijski narod izrekel na referendumu 13. marca 1938. To je Hitlerja tako razjezilo da je 11. marca zagrozil z vojaško intervencijo, ki se je zgodila že naslednji dan. Avstrijske oblasti so pozvale prebivalstvo naj se ne upira. Hitler je z oddelkom vojske na skrivaj prešel mejo in vstopil v svoje rojstni mesto Braunau am Inn. Nemške oblasti so Društvo narodov obvestile o priključitvi Avstrije 18. marca, 10. aprila pa je bil organiziran referendum na katerem je 99.7% prebivalstva Avstrije podprlo združitev z Nemčijo. Avstrija je z podporo Sovjetske zveze in deloma zahodnih zaveznikov po II. svetovni vojni obnovila svojo državnost, ki jo določa Avstrijska državna pogodba iz leta 1955.

Nemške oblasti so tudi na področju Avstrije zgradile več koncentracijskih taborišč. Najbolj znan je bil zloglasni Mathausen (FOTO: Danijel Osmanagić)