Skip to content

1941 – Umre James Joyce

13. januarja 1941 je v švicarskem Zürichu umrl irski književnik in pesnik James Seamus Seoighe Joyce, eden največjih in najvplivnejših piscev 20. stoletja. Kmalu po novem letu 1941 se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo in 11. januarja je bil operiran zaradi rane na želodcu. Po operaciji se je počutil bolje, kmalu pa se je njegovo stanje spet poslabšalo. Padel je v komo, iz katere se je prebudil 13. januarja, petnajst minut kasneje pa je umrl. Star je bil 58 let. Joyce je pokopan na pokopališču Fluntern v Zürichu.

Najbolj znan je po modernem romanu Ulikses (Ulysses), ki je izšel leta 1922. Skupaj z Marcelom Proustom in Virginio Wolf velja za začetnika moderne književnosti, druga njegova znana dela pa so še Ljudje iz Dublina (1914), Umetnikov mladostni portret (1916) in Finneganovo prebujenje (1939). James Joyce je večino svojega življenja potoval. Nekaj časa je živel tudi v Trstu in Pulju, kjer je bil zaposlen kot učitelj.

Tekom svojih potovanj je (nenačrtovano) obiskal tudi Ljubljano. Leta 1904 je namreč z Noro Barnacle potoval v Trst, na poti z vlakom pa sta, misleč, da sta že prispela v tedanje največje habsburško pristanišče, izstopila prav v Ljubljani. Ta dogodek je s spomenikom na ljubljanski železniški postaji leta 2003 ovekovečil tudi kipar Jakov Brdar.

Spomenik Jamesu Joyceu na železniški postaji v Ljubljani, FOTO Danijel Osmanagić