Skip to content

1945 – Osvobojen geto v Lodžu

19. januarja leta 1945 so enote sovjetske Rdeče armade osvobodile t.i. »Geto v Lodžu« na Poljskem. Geto se je nahajal v mestu Lodž, ki se je v času nacistične okupacije imenoval Litzmannstadt. V njem so bivali predvsem poljski Judje in predstavniki romske skupnosti, kasneje pa so v geto naseljevali tudi druge »genetsko nečiste prebivalce« ostalih okupiranih ozemelj. Ko so sovjetski vojaki vkorakali v geto, so našli le 877 preživelih Judov, od tega 12 otrok.

Geto v Lodžu je bil drugi največji geto v okupirani Poljski, takoj za Varšavskim getom. Bil je ustanovljen decembra 1939. Sprva je bil zamišljen kot center, v katerem bodo začasno bivali Judje s ciljem nastanka provinc, katere bodo etnično očiščene od Judov. Z razmahom vojne, se je geto spremenil v pravi industrijski center, v katerem so nacistične oblasti internirance izkoriščevale kot delovno silo za proizvodnjo vojaškega materiala. V več kot petih letih delovanja je skozi geto šlo več kot 200.000 Judov. Ob okupaciji Lodža je v mestu živelo okoli 230.000 Judov, konec vojne jih je na ostalih ozemljih dočakalo le kakšnih 10.000.

Tudi najmlajši so morali delati – na sliki prizor iz tovarne papirja, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1736 – Rojen James Watt

19. januarja leta 1736 se je v škotskem mestu Greenock rodil britanski in škotski izumitelj, inženir, kemik, fizik, matematik in podjetnik James Watt. Leta 1781 je izboljšal parni stroj Thomasa Newcomna iz leta 1712. Wattov parni stroj je bil ključnega pomena za industrijsko revolucijo v Veliki Britaniji in drugod po svetu. Različne izume je razvijal… Read More