Skip to content

1949 – Nastanek zveze NATO

4. aprila leta 1949 je bila s pogodbo podpisano v Washingtonu ustanovljena Severnoatlantska obrambna organizacija – NATO (North Atlantic Treaty Orhanization). V zavezništvu je na začetku bilo 12 držav: Belgija, Danska, Francija, Islandija, Italija, Kanada, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Velika Britanija in glavna ter vodilna članica zveze, ZDA.

Organizacija, ki je nastala v začetnih letih hladne vojne, se je postopoma širila in rasla, ter je leta 2018 imela 29 članic. V letu 2024 je število članic naraslo že na 32. Trenutni generalni sekretar je Norvežan Jens Stoltenberg, sedež pa zavezništvo ima v Bruslju. Leta 2004 je zavezništvu pristopila tudi Slovenija, leto prej pa se je približno dve tretjini Slovencev na referendumu odločilo za pristop k zvezi NATO.

Severnoatlantski svet je grb n zastavo NATO-a sprejel kot simbol zavezništva oktobra 1953. Krog simbolizira enotnost in sodelovanje, vetrovnica pa ponazarja skupno pot do miru, za katero so se odločile države članice Severnoatlantskega zavezništva.