Skip to content

1950 – Rojen Janez Drnovšek

17. maja leta 1950 se je v Celju rodil nekdanji predsednik Jugoslavije in Slovenije ter štirikratni slovenski premier Janez Drnovšek.

Spada med tiste slovenske politike, ki so najbolj zaznamovali burna tranzicijska devetdeseta leta prejšnjega stoletja in tudi prvo desetletje novega tisočletja. Slovenija je pod Drnovškovim vodstvom v mednarodnih očeh veljala za zgledno tranzicijsko državo in dosegla glavne zastavljene cilje z vključitvijo v mednarodne integracije.

V začetku 80-ih let prejšnjega stoletja je eno leto je služboval kot ekonomski svetovalec jugoslovanske ambasade v Kairu. Leta 1986 je postal slovenski delegat Zbora republik in pokrajin SFRJ. Leta 1989 ko je bil izvoljen za člana predsedstva SFRJ. 15. maja 1989 je postal tudi predsednik Predsedstva SFRJ, ko je na tej funkciji nasledil bosansko-hercegovskega politika Raifa Dizdarevića. Dolžnost predsednika Jugoslavije je opravljal eno leto do 15. maja 1990. V tem času je bil tudi generalni sekretar Gibanja neuvrščenih. Sedmega septembra 1989 je to funkcijo prevzel od predsednika Zimbabveja Roberta Mugabeja.

Leta 1999 so pri njem odkrili raka ledvic, zato se je leta 2002 odločil, da bo prepustil premiersko mesto Antonu Ropu, ki je postal tudi predsednik LDS-a. Sam je kandidiral za predsednika države in v drugem krogu premagal Barbaro Brezigar. Po kratkotrajnem izboljšanju zdravstvenega stanja se je predal duhovnosti, izdal več knjig s tovrstno tematiko in presenetil tudi s preselitvijo iz prestolnice na Zaplano, kjer je živel v stiku z naravo, kar se je odražalo tudi v njegovem delovanju.

23. aprila 2007 je uradno sporočil, da se na naslednjih predsedniških volitvah ne namerava potegovati za drugi mandat. Dva meseca po koncu predsedniškega mandata, 23. februarja 2008, je Janez Drnovšek umrl na svojem domu na Zaplani. Kmalu po smrti so njegovo telo upepelili. Pokopan je bil v ožjem družinskem krogu v Zagorju ob Savi.

Drnovšek z Jacquesom Delorsom leta 1989 (FOTO: Wikipedia)

Other events that happened today:

1510 – Umre Sandro Boticelli

17. maja leta 1510 je v Firencah umrl znameniti italijanski renesančni slikar Sandro Botticelli, s pravim imenom Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi. Star je bil 75 let. S 25. leti je že postal samostojni mojster. Najbolj so njegov ugled povečale tri velike freske, ki jih je na povabilo papeža Siksta IV. naslikal v rimski… Read More