Skip to content

1955 – Zgodovinsko dejanje Rose Parks

1. decembra leta 1955 je v Montgomeryju (ameriška zvezna država Alabama) šivilja Rosa Parks odklonila, da bi odstopila sedež na avtobusu belemu moškemu, zaradi česar so jo na podlagi kršenja zakona o rasnem ločevanju aretirali in zaprli. Praksa v tej takrat rasistični ameriški zvezni državi je bila, da so belci in črnci na avtobusu sedeli ločeno, črnci pa so smeli sedeti le v zadnjem delu.

Njena zahteva po spoštovanju in enakosti pravic je prerasla v bojkot avtobusnega prometa v Montgomeryju. Bojkot, ki je začetek ameriškega gibanja za državljanske pravice, je vodil Martin Luther King. Rosa Parks je znana tudi kot »prva dama človekovih pravic« ali kot »mati gibanja za državljanske pravice«. Njen rojstni dan, 4. februar 1913, in že omenjeni 1. december, ko je bila aretirana, se obeležujeta kot »dan Rose Parks«. Rosa Parks je doživela 92 let in je umrla 24. oktobra 2005 v Detroitu v zvezni državi Michigan.

Rosa Parks (v ozadju Martin Luther King), FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1918 – Nastanek Kraljevine SHS

1. decembra leta 1918 so v Beogradu objavili nastanek Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Novonastala država je v novo celoto povezala ozemlje Države SHS s Kraljevino Srbijo, ki pa se je pet dni prej združila z Črno Goro. Več o tem dogodku si lahko preberete v članku Ustanovitev Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev.