Skip to content

1959 – Umre Ante Pavelić

28. decembra leta 1959 je v Madridu umrl hrvaški odvetnik, pisatelj, politik in vodja nacionalističnega Ustaškega gibanja ter vojni zločinec Ante Pavelić. Star je bil 70 let.

Umrl je od posledic strelnih ran, ki jih je pustil poskus atentata nanj v Argentini dve leti pred tem. Po atentatu, ki ga je izvedel Blagoje Jovović, z omejeno logistično pomočjo jugoslovanske obveščevalne službe, je sprva pobegnil v Paragvaj, nato pa v Španijo. Zadnji dve leti življenja je živel v španski prestolnici, kjer je tudi pokopan na privatnem pokopališču San Isidro.

Tekom druge svetovne vojne je bil voditelj nemško-italijanskega protektorata – kolaboratorske Neodvisne države Hrvaške, znan tudi pod nazivom poglavnik.

Ante Pavelić v hrvaškem parlamentu leta 1942, FOTO Wikipeida

Other events that happened today:

1789 – Prva uprizoritev Županove micke

28. decembra leta 1789 so v ljubljanskem gledališču prvič uprizorili Županovo Micko. Županova Micka velja za prvo komedijo v slovenskem jeziku in prvo slovensko dramsko besedilo. Ima dve dejanji, v prvem je enajst, v drugem pa sedem nastopov. Avtor komedije je slovenski dramatik, zgodovinar, glasbenik, prevajalec in pesnik Anton Tomaž Linhart. Poleg Županove Micke je… Read More