Skip to content

1969 – Rojen Michael Schumacher

3. januarja 1969 se je v nemškem Hürthu rodil eden najboljših in do nedavnega najuspešnejši voznik (sedaj je najuspešnejši Lewis Hamilton) v zgodovini formule 1, Michael Schumacher. V najhitrejšem cirkusu na svetu je skupaj nastopal 19 sezon, v katerih je podrl skoraj vse rekorde, vključujoč tudi sedem naslovov svetovnega prvaka. Udeležil se je 308 dirk, od tega je štartal na 306., zmagal je 91-krat, bil 68-krat najhitrejši na kvalifikacijah), osvojil 77. najhitrejših krogov na dirkah in kar 155-krat stal na stopničkah za najboljše tri.

Debitiral je leta 1991 v ekipi Jordana, v lasti irskega poslovneža Eddiea Jordana na dirki za VN Belgije v Spa Franchonchampsu. Na dirki je sicer odstopil, ampak je s predstavo na kvalifikacijah in ob štartu dirke impresioniral vodjo Benettona, ki ga je takoj zvabil v svoje vrste. Prvi naslov je osvojit prav pri Benettonu leta 1994. V zadnji dirki v Avstraliji se je tedaj zaletel v Damona Hilla, ki je bil v svojem Williamsu občutno hitrejši. Schumacher je imel pred zadnjo dirko le pičlo točko prednosti, zato je ob odstopu obeh omenjenih osvojil prvi naslov.

Naslednje leto je naslov potrdil, tudi tokrat je kot drugi v točkovanju končal Damon Hill. Leta 1996 je sledila selitev k znamenitemu Ferrariju. Začetki niso bili najboljši in do konca tisočletja sta dva naslova prvaka šla k Williamsu (Hill in Villleneuve) ter še dva k McLarnu (obakrat Mika Hakkinen). Na zadnji dirki sezone 1997 je Schumacher poskušal izriniti s steze Villeneuvea, podobno kakor je naredil Hillu leta 1994, a je tokrat odstopil le sam, medtem ko je Villeneuve nadaljeval dirko in osvojil naslov prvaka. Zaradi neprofesionalnega dirkanja so Schumacherju po koncu dirke odvzeli vse točke osvojene v letu 1997. Podobne zadeve je sicer v svoji karieri naredil tudi Alesiju, Coulthardu in Alonsu.

Ob začetku tretjega tisočletja se je začela popolna dominacija Michaela Schumachera, v kateri je sledilo pet naslovov svetovnega prvaka. Leta 2000 je naslov osvojil pred branilcem naslova Hakkinenom, leto kasneje pa še bolj občutno pred še enim voznikom McLarna, Davidom Coulthardom. Po katastrofalni sezoni 2001 se je Hakkinen upokojil in leta 2002 je Schumacher osvojil svoj »najlažji« naslov v karieri (drugi je bil moštveni kolega Barichello). Leta 2003 je osvojil še šesti naslov svetovnega prvaka, tokrat le za dve točki pred Kimijem Raikkonenom, ki je v McLarnu zamenjal svojega sonarodnjaka Hakkinena. Leta 2004 je sledil še zadnji naslov prvaka, kjer pa sta mu na nekaterih dirkah že pošteno dihala za hrbet Jenson Button in Fernando Alonso. Prav dogodki z nekaterih dirk v sezoni 2004 so pokazali, kaj bi lahko sledilo v naslednjih sezonah, ko je Alonso z dvema naslovoma svetovnega prvaka (2005 in 2006) končal Nemčevo prevlado.

Po drugem zaporednem porazu v boju za naslov svetovnega prvaka je Schumacherja v Ferrariju zamenjal Raikkonen in že naslednje leto osvojil naslov svetovnega prvaka. Po treh letih premora se je Schumacher leta 2010 vrnil v formulo 1 kot voznik Mercedesa. V naslednjih treh letih je bil od njega vselej uspešnejši timski kolega in svetovni prvak iz leta 2016 Nico Rosberg, Schumacher se je leta 2012 tako dokončno poslovil od formule 1. V omenjenih treh letih je z Mercedesom le enkrat prišel na zmagovite stopničke, ko je bil tretji v Valencii. V Mercedesu ga je zamenjal Lewis Hamilton, ki je potem v šestih sezonah pri nemško-britanskem moštvu osvojil štiri naslova svetovnega prvaka (podatki do konca sezone 2018).

Konec decembra 2013 se je Schumacher ponesrečil pri smučanju v francoskem Meribelu. Smučal je zunaj urejenih prog in padel na glavo ter treščil ob skalo. Življenje mu je rešila čelada. Sledila so dva operativna posega v francoskem Grenoblu in praktično je bil čudež, da je Michael preživel nesrečo. Stanje Schumacherja je še vedno zelo resno, kakšno pa je dejansko, lahko zgolj ugibamo, saj to zaradi želje družine ostaja tajno.

Kot zanimivost naj dodamo, da je bil koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja na Balkanu zelo popularen hit bosansko-hercegovskega prevca DJ Krmaka – Šumaher. Pesem si lahko pogledate here.

Ferrari iz leta 2004 je zadnji prinesel naslov svetovnega prvaka Schumacherju (FOTO: Wikipedia)