Skip to content

1973 – Umre Pablo Picasso

8. aprila leta 1973, je v mestu Mougins v bližini Cannesa zaradi posledic srčne kapi umrl eden izmed najbolj znamenitih slikarjev vseh časov Pablo Ruiz Picasso. Star je bil 91 let. Umrl je v Franciji, saj se v domovino Španijo ni želel vrniti, dokler je bil na oblasti diktator Francisco Franco. Pokopan je na vrtu svojega gradu v Vauvenarguesu. Poleg slikarstva se je ukvarjal še z grafičnim dizajnom, kiparstvom, lončarstvom, ilustracijami in koreografijo.

Picasso se je rodil 25. oktobra 1881 v Malagi. Slikarstvo je študiral v Španiji, učil pa ga je tudi njegov oče, ki je bil prav tako slikar. Od leta 1904 je živel v Parizu, kjer so ga navdušili impresionisti. Picasso je bil začetnik mnogih slikarskih revolucionarnih smeri v moderni umetnosti. Z Georgesom Braquom se smatra za ustanovitelja umetniške smeri kubizem. Njegovo delo obsega preko 15000 slik, grafik in plastik. Po letu 1945 se je ukvarjal tudi s skulpturo, keramiko in grafiko. V delih je populariziral belega goloba miru.

Njegova najbolj znana dela so Gospodične iz Avignona (1907), Portret Daniela-Henrya Kahnweilerina (1910), Dekle pred ogledalom (1932) in Guernica (1937), ki prikazuje bombardiranje Guernice med špansko državljansko vojno. Leta 2003 je bil v slikarjevo čast v Picassovem rojstnem kraju Malagi odprt muzej, ki so ga zasnovali njegovi sorodniki.