Skip to content

1986 – Umorjen Olof Palme

28. februarja leta 1986 je bil v Stockholmu izveden atentat na vodjo švedske socialdemokratske stranke Svena Olofa Joachima Palmeja, ki je bil švedski premier od leta 1982. Palmeja je atentator ustrelil, ko se je z ženo Lisbet Palme vračal domov po ogledu filma.

Par se je po ulici Sveavägen v švedski prestolnici sprehajal brez varnostnikov, saj je bil Palme znan kot politik, ki je poskušal živeti preprosto življenje kot večina ostalih državljanov. Prvi strel je bil usmerjen v Palmeja in je bil zanj usoden. Drugi strel je bil usmerjen v njegovo ženo, ki je bila lažje ranjena. Palmeja so takoj sprejeli v bolnišnico, umrl pa je manj kot uro po atentatu. Star je bil 59 let. Pokopan je na pokopališču Adolf Fredrik v središču Stockholma.

Iskanje storilca je bilo izredno počasno, umor pa še zdaj ni pojasnjen. Leta 1988 so po pričanju Lisbet Palme za umor premiera obsodili Christerja Pattersona. Njegova odvetniška ekipa se je sodbo pritožila in uspela, Patterson pa je bil izpuščen. Pred smrtjo leta 2004 se je izrekel za nedolžnega. Misterioznost atentata je v zadnjih treh desetletjih sprožila številna ugibanja in teorije zarote. Med drugim za umor Palmeja sumijo agente CIA in tedanje jugoslovanske obveščevalne službe.

Other events that happened today:

1953 – Ustanovitev Balkanskega pakta

28. februarja leta 1953 so predstavniki FLR Jugoslavije, Grčije in Turčije Ankari podpisali balkanski pakt, ki je v veljavo stopil 29. maja 1953. Več o tem zanimivem zavezništvu pa v našem članku Balkanki pakt. Vojaško sodelovanje med državami je bilo dogovorjeno na Bledu avgusta 1954 (FOTO Wikipedia).