Skip to content

1991 – Crvena Zvezda osvoji Evropski pokal prvakov

29. maja leta 1991 je Crvena zvezda iz Beograda osvojila Evropski pokal prvakov, predhodnika današnje UEFA Lige prvakov. Finale se je igralo na italijanskem štadionu San Nicola v Bariju, nasprotnik jugoslovanskih prvakov pa je bil francoski Olimpique iz Marseillea.

Na štadionu je bilo preko 56.000 gledalcev, ki po regularnem delu in podaljških niso videli golov. Pri izvajanju enajstmetrovk so bili bolj uspešni nogometaši Zvezde (5:3) in tako priigrali edino zmago v Ligi prvakov za kakršno koli jugoslovansko moštvo. Za Zvezdo so zadeli vsi izvajalci enajstmetrovk (Prosinečki, Binić, Pančev, Mihajlović in Belodedić), za Francoze pa je že v prvi seriji usodno zgrešil Amoros, kar je tudi odločilo končnega zmagovalca.

Crvena zvezda je pozneje osvojila še Interkontinentalni pokal in s tem postala prvak Sveta, Olimpique Marseille pa je leta 1993 osvojil premierni naslov moderne Lige prvakov. Le štiri tedne po zmagoslavju nogometašev Crvene zvezde je z razglasitvijo neodvisnosti Slovenije in Hrvaške, Jugoslavija začela razpadati.

Other events that happened today:

1850 – Rojen Anton Bonaventura Jeglič

29. maja leta 1850 se je rodil ljubljanski knezoškof Anton Bonaventura Jeglič. Kot odličen učenec je končal gimnazijo v Ljubljani in študiral teologijo. Leta 1873 je bil mašniško posvečen in odšel na Dunaj nadaljevati študij, kjer je tudi doktoriral. Eno leto je bil teolog v ženski kaznilnici, nato pa leti in pol preživel na študijskem… Read More