Skip to content

2003 – Začetek operacije “Iraška svoboda”

V zgodnjih urah 20. marca leta 2003 se je z bombardiranjem Iraka začela operacija »Iraška svoboda«. V ilegalnem napadu na suvereno iraško državo, ki ni dobila odobritve v varnostnem svetu Združenih narodov, so sodelovale enote ZDA, Velike Britanije, Poljske in Avstralije.

Predvsem vlada Georgea Busha mlajšega je vztrajala pri napadu na Irak, pri čemer je trdila da Saddam Husein razvija in ima različna orožja za množično uničevanje. Mednarodne skupine Združenih narodov niso niti pred niti po invaziji na Irak našle nobenih dokazov, da je iraška vlada imela biološko ali kakšno drugo orožje za množično uničenje.

Boj proti silam Huseina se je končal 1. maja 2003. Režim stranke Baath je propadel, prišlo je do zamenjave oblasti, sledilo pa je obdobje kaosa, nestabilnosti, terorističnih napadov, sektaškega nasilja. Po ameriškem umiku iz Iraka leta 2011 je kriza doživela vrhunec z nastankom Islamske države, ki je v rokah skoraj tri leta držala velik dela Iraka, vključno z drugim največjim mestom Mosulom. Čeprav je sedaj »Islamska država« v Iraku uradno poražena, iraški narod še vedno čuti posledice ilegalne invazije iz leta 2003.