Skip to content

2006 – Umre Gerald Ford

26. decembra leta 2006 je v kalifornijskem mestu Rancho Mirage umrl nekdanji ameriški predsednik Gerald Ford. Pokopan je v Grand Rapidsu v Michiganu, kjer je preživel velik del svoje mladosti. Star je bil 93 let. Ford je bil član republikanske stranke in je bil v letih 1973-74 podpredsednik ZDA v administraciji Richarda Nixona. Ko je moral Nixon zaradi afere Watergate odstopiti, ga je na položaju predsednika nasledil Ford.

Tekom svojega predsedovanja je nadaljeval politiko detanta, ki sta jo pred njim zagovarjala Richard Nixon in Henry Kissinger, ter ohranjal razmeroma dobre odnose tako s Sovjetsko zvezo kot Ljudsko republiko Kitajsko. Takšno politiko ni nadaljeval naslednji republikanski predsednik ZDA Ronald Reagan. Čeprav sprva ni želel kandidirati na predsedniških volitvah leta 1976 so ga v to nagovorili nekateri člani republikanske stranke. Na volitvah ga je na koncu porazil kandidat demokratske stranke Jimmy Carter. Gerald Ford je tako zapustil Belo hišo januarja 1977, potem ko je v njej kot predsednik preživel približno dve leti in pol.

Zanimivo je, da je bil Ford v času II. svetovne vojne član ameriške mornarice, kateri se je pridružil po japonskem napadu na Pearl Harbor decembra 1941. Sodeloval je v več bitkah na pacifiškem bojišču proti japonski cesarski mornarici, oborožene sile pa je zapustil leta 1946.

Gerald Ford, FOTO Wikipedia

Other events that happened today:

1991 – Razpad Sovjetske zveze

26. decembra leta 1991 se je še zadnjič sešel Vrhovni sovjet ZSSR in razpustil Sovjetsko zvezo. Dan prej je predsednik Mihail Gorbačov odstopil s položaja predsednika Sovjetske zveze, sovjetska zastava je bila spuščena s Kremlja, zaplapolala pa je ruska. 27. decembra se je v Gorbačovovo pisarno »vselil« ruski predsednik Boris Jelcin. Do 31. decembra 1991… Read More